Seguidors

Pàgines

dissabte, 4 d’abril del 2015

ESPAI + TEMPS = XAVI



Tot apunta a que a final de temporada, Xavi Hernández deixarà el Barça. "Està bé que marxi. Ja és vell" o, "No serveix per aquest joc modern" són algunes de les coses que hem sentit en els darrers temps. No en faré cap valoració sobre elles. Es perdre el temps. Així de senzill.
Es cert que a Xavi ningú no el recordarà per ser el jugador que corria més que ningú, que saltava més que ningú, que recuperava pilotes, que posava el peu fent un esforç immens per impedir que la pilota entrés a la porteria un cop el porter estava superat, que... Res. De tot això, res de res.
Ni, tampoc el recordarem per fer tres "sotanes" a la mateixa jugada o, per driblar un jugador darrera l'altre o, pels seus registres com golejador. Tampoc.
Del futbol sempre s'ha dit que era qüestió d'espai i temps. Qui domina això, domina el futbol. I, això és el SENYOR XAVI (Si, amb majúscules, tal i com el va batejar el "Mestre" Joaquim Maria Puyal). Xavi es el futbol. Es el "puto amo" de l'espai i del temps. Sempre amb el GPS posat, escanejant totes les possibilitats abans de rebre la pilota. "El que fa és molt fàcil", deien alguns. Fàcil? Voleu dir que és fàcil jugar a 1-2 tocs gairebé sempre escollint la millor opció? No. Ni per casualitat. El que fa Xavi és complicadíssim. Si fo tant fàcil, el món estaria plé de de Xavis. I no ho està. Per alguna raó serà.
Ara toca jugar curt. Ara, llarg. Ara, a la dreta. Ara, a l'esquerra. Ara, cap al davant. Ara, cap al darrera. Ara, accelerem. Ara, frenem. Ara, m'apropo. Ara, m'allunyo. Espai i temps. Sempre, i en tot moment. Llegint el partit i la jugada com pocs jugadors a la història del futbol. Sabent sempre què interessava més a l'equip.
"El fals 9" no s'entén sense Xavi. "Quan vegis al Leo en aquella posició entre línies, passa-li la pilota", li va dir Pep a Xavi el dia del 2-6 al Bernabéu. I Xavi, buscant Messi. I, quan al va veure allà on li havien dit, PAM! Perquè, clar, per molta intel·ligència que tinguis, si no saps executar-la... I Xavi, a més de la intel·ligència té qualitat. Tones de qualitat, que molta gent no ha vist ni entés mai.
"Moure la pilota per moure el contrari" diu el manual del joc posicional. I Xavi es va fer un fart de tocar la pilota. Cap aquí i cap allà. Sempre amb la idea de desorganitzar el contrari, de trobar els espais entre línies, de trobar el lloc per la passada interior i, aleshores, un altre cop, PAM! Té, Leo, acaba la jugada. I, el Leo, si la rep a la frontal de l'àrea, acaba. Que per això és el millor del món.
"No es toca si no surten", diu també el manual. I Xavi anava conduint, fins que sortia el contrari a buscar-lo i, aleshores, un toc suau i, un contrari menys. I, una línia superada. I, més propers a l'àrea contrària. Espai i temps. Sempre.
Xavi, a més de trencar moltes línies també, amb Iniesta i Messi, va trencar un altre "mite" futbolístic. El dels jugadors petits i tècnics. Sobre tot, entre el "6" i el "8" van demostrar que, per jugar al mig del camp no feia falta ni tenir 1,80m. ni, pesar 80kg. I, quan s'ajunten amb el "10"... Aquells 3v2 prop de l'àrea contrària marejant a tothom fins que, PAM!, un cop més. Té, Leo, acaba.
"La pilota no es cansa; fem córrer la pilota" diu també el manual. I Xavi va fer córrer la pilota a una velocitat de bojos. Fins al punt que un dia, aquell que el Barça va guanyar 4-0 al Bayern a la Champions, a Van Bommel (ex del Barça i al Bayern en aquell moment), quan li van preguntar al final del partit per què no havien fet ni faltes pràcticament, va respondre que "Es que no hi havia ningú. Quan arrivàbem, no hi havia ni pilota, ni contari. Era com perseguir fantasmes".
Tardarem anys en tornar a veure un com ell. No al Barça, no. Al món. No surten cada dia jugadors així. No hi ha abundància d'Arquitectes o Enginyers d'aquest estil. No hi ha gent que domini els conceptes espaials com el de Terrassa. Un jugador no té 7 Lligues, 3 Champions, 2 Mundials de Clubs, 2 Eurocopes de Seleccions i 1 Mundial, jugant com a titular si no tens alguna cosa especial.
Senyores i senyors, poseu-vos drets i treieu-vos el barret. Amb tots vosaltres, el "Senyor de l'espai i el temps": EL SENYOR XAVI!
Jordi Pascual
Em podeu seguir a twitter: @JordiPascualP

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada